Med medisinsk forskning som desperat søker etter en kur mot Covid-19 pandemien, er kanskje vårt beste håp at teknologi redder verden. Dette er hvordan…

Nå har vi alle blitt nesten trette av nyhetssyklusens daglige kurver som grimt forteller historien om vår tid. At COVID-19-viruset koster titusenvis av liv, at det ødelegger økonomisk velstand og endrer vår grunnleggende bevegelsesfrihet. Verdens vitenskapelige samfunn er på krigstid for å finne en kur. Men de innrømmer nøkternt at en vaksine er 6-18 måneder unna. Dette er vanskelige tider å finne håp i.

Et sted som tilbyr nettopp et slikt håp, er teknologi, der en rekke innovasjoner – fra apper til løsninger for å holde oss produktive mens vi er i sosial avstand – bidrar til å slå COVID-19. Møt programvareheltene som er i ferd med å bli en ny virkelighet for hverdagen vår, og kanskje blir den nye normen etter at krisen har passert.

 

Verktøy for å holde deg informert

En viktig måte å vinne mot viruset er ved å forbli informert om det. I denne forbindelse viser det seg at apper med kontinuerlige «push» varslinger er effektive. Apples lansering av COVID-19-appen er designet for å dele den siste forebyggende informasjonen fra Center for Disease Control (CDC). Den tilbyr en serie helsespørsmål for å bestemme risikonivået ditt, så vel som symptomdiagnostikk, for å hjelpe brukere å bedømme når det er på tide å søke medisinsk hjelp. Tilsvarende sikter Covid Symptom Tracker – den tredje mest nedlastede appen i Storbritannia som hadde en million nedlastinger på 24 timer for å hjelpe brukere med å evaluere symptomene sine og temperaturendringer.

Det finnes også apper som MITs private kit: Safe Paths-prosjekt som lar utviklere lage et datasystem som viser brukere om de har vært i kontakt med bærere av viruset og varsler andre hvis de er smittet, på samme måte som smittestopp applikasjonen vi har i Norge. Dette ville hjelpe med å flate kurven og følge en lignende tilnærming kalt Corona 100m, en sørkoreansk app som hjalp landet med å snu tidevannet ved å vise innbyggere hvor infeksjoner befant seg innenfor 100 meter fra deres geografiske beliggenhet.

 

Fjernarbeid blir den nye normen

Det er anslått at nesten 50% av verden vil jobbe hjemmefra i løpet av denne perioden, en svimlende utfordring for vår produktivitet og evne til å holde oss effektive.

Heldigvis har skyrevolusjonen bidratt sterkt til å forberede oss på det som er dagens produktivitetsplattformer som Office 365 og nå Teams, Google Docs og andre samarbeidsmiljøer på nettet klare til å akseptere utfordringen med å holde oss koblet og nynne sammen.

Denne tilkoblingen kan imidlertid ikke være uten sikkerhet, da flere og flere rapporter viser at fjernarbeid uten det kan ha en enorm innvirkning på forretningskontinuiteten. Å bruke brannmurer på arbeiderens hjemmekontor, enten ved hjelp av virtuelle eller i form av små apparater, er et viktig trinn, med et sterkt krav om at disse NGFW-ene blir levert ved null berøringsforsyning og tjenester skal være elastisk tilgjengelige i skyen for å skalere opp og ut etter behov. Clavister, et selskap med base i Sverige, tilbyr slike produkter og mer.

I tillegg er det viktig å ha en VPN (virtual private network)-forbindelse, en måte å kommunisere og koble til arbeidets nettverk med en kryptert tunnel som hindrer cyber-snooping og fra å få skadelig programvare og spyware plantet i kommunikasjonen. Ikke alle VPN-er er opprettet like, og når du velger en, må du sørge for at de er bygget med sikkerhet fra grunnen av, som å bruke IKEv2 og andre sikkerhetsteknologier.

Sist, men ikke minst for at eksternt arbeid skal være sikkert, må brukere autentisere og bevise at de er den de sier at de er. Når passord kontinuerlig blir stjålet og med brukere som jobber utenfor nettverket, blir det nøkkelen til å implementere multifaktor-godkjenning. Vi spår at dette vil være en voksende trend som – lenge etter at corona er blitt beseiret – vil være med oss når vi fjernarbeider en større prosentandel av vår tid.

 

Konferansesamtaler for alle

Jada, vi har alle gjort tiden vår på Skype, men siden COVID-19-krisen har etterspørselen etter videokonferanser eksplodert. De erfarne forretningsløsningene som Webex ble plutselig overrasket av en rekke nye selskaper, og tilbyr videokonferanser som var mer dynamiske og til bedre priser.

Mens det finnes sokkeløsninger som for eksempel Google Hangouts og Skype for Business, har Teams og Zoom gjort et stort byks i SMB markedet.  For konferanser og webinarer har GoToMeeting og GoToWebinar etablert seg for litt større organisasjoner. Med isolasjonen som følge av fjernarbeid, er en plattform som har en intuitiv layout for deltakere, verktøy for skjermdeling og chatting, lav latency og god kompatibilitet med sikkerheten som nevnt ovenfor, avgjørende.

Faktisk spår vi – når krisen har avtatt – at all arbeid som ikke krever fysisk tilstedeværelse vil bli revurdert. Altså vil hjemmekontor i større grad kunne bli normen for mange ulike sektorer og roller i næringslivet fremover.

 

Så er det, det teknologien gjør best; innoverer

Sist, men ikke minst, vil teknologi redde oss fra COVID-19 ved å være vel, teknisk; kaster gode hjerner og koder på et problem. Devpost, en av verdens største online hackathons, vil rette oppmerksomheten mot viruset i håp om å frembringe «programvareløsninger som får sosial innvirkning», ved å organisere en COVID-19 Global Hackathon for å prøve å bekjempe den pågående coronavirus-pandemien.

I tillegg hjelper et samfunn med cyber Security eksperter som kaller seg «CTI League», sykehusene å avverge hackere og andre dårlige nettaktører. Med en hær av kodere fra hele verden inkludert Defcon, skal de kode løsninger for å beskytte kritisk infrastruktur mot angrep og skade.

Sist, men ikke minst, kommer AI til unnsetning som et viktig verktøy i kampen mot korona, både i jakten på en vaksine, men også som et prediktivt verktøy som bruker store mengder data fra analyser av reseptbelagte medikamenter. For AIs bidrag til en vaksine, må du ikke se lenger enn til den britiske oppstartsbedriften, Exscienta. De bruker AI for å fremskynde vaksinens utvikling fra et normalt femårig prosjekt til 18 måneder. Ifølge administrerende direktør, prof. Andrew Hopkins, vil AI bidra til å utvikle antistoffer og vaksiner mot Covid-19-viruset. I tillegg skanne gjennom eksisterende medisiner for å se om noen har potensiale for gjenbruk. Han tror også at AI vil kunne komme frem til et medikament for å bekjempe både dagens og fremtidige utbrudd av koronavirus. Det Google-eide AI-selskapet DeepMind har i mellomtiden brukt AlphaFold-systemet for å publisere forventede strukturer av proteiner assosiert med viruset.

 

“Don’t worry world, tech has got your back on this one!”