Det digitale trusselbildet er stadig i vekst, og nye angrepsmetoder er stadig i utvikling. «Wannacry» er en av mange angrepsmetoder som blir brukt. Akkurat denne type angrep utnytter svakheter i Microsoft sitt operativsystem. Så ett tips før vi kommer til tipsene er å alltid ha den nyeste oppdateringen av Microsoft. Eldre versjoner er meget utsatt for angrep, og sårbarheten på din enhet øker etter hvor lenge du venter med oppdateringene.

Dessverre med denne angrepstypen kan det faktisk spre seg i nettverket deres også. Helt av seg selv. Og dette er én angrepsmetode av millioner. Derfor er det viktig å sikre både enheter og nettverk.

I denne guiden skal vi gå inn på hvordan du kan øke sikkerheten i ditt nettverk ved noen få grep.

Bytt passord på ruteren din/deres

En vanlig årsak til svak sikkerhet internt hos bedrifter og privatpersoner er at man ikke bytter til et sterkt passord. For hackere kan enkelt logge nettverksaktiviteten deres, og basert på en fil de får tak i kan de kjøre dette opp mot en passordliste for å finne den riktige kombinasjonen.

Et passord bør være på minimum 10 siffer, der dere bruker kombinasjonen av små bokstaver (abs), store (ABC), tall (123), og symboler (!+/%). Klarer dere å ikke ha ord som gir mening er dette også et godt grep for å styrke passordet.

Bruk WPA2

WPA og WPA2 er en krypteringsmetode for kommunikasjon mellom ruter og enheter koblet opp mot ruteren. WPA2 er den sikreste krypteringsmetoden, og er anbefalt på det sterkeste av oss at dere bruker, om ikke dere bruker sikrere nettverk.

WPA2 er som regel en standard hos de fleste rutere man går til innkjøp av, men det er alltids greit å sjekke om den bruker denne krypteringsmetoden automatisk.

Skru av WPS

Dette er noe som er på innstillingene på ruteren fra før av. Enten er det slått på, eller av. Eller så har ikke ruteren din dette i det hele att. Vi anbefaler på det sterkeste å slå dette av. Grunnen til dette er fordi det er som lekeland for hackere. Det er ekstremt enkelt å hacke rutere som bruker WPS.

En siste anbefaling

Undersøke hvilke enheter som er oppkoblet på ruteren deres, og om det kanskje er noen «ubudne gjester» som må bort. Dette håndtere du lett ved å kun fjerne dem fra ruterens register over lagrede enhetstilkoblinger.

Dette er standard tiltak som du selv kan gjøre for å sikre nettet deres litt mer. Når det er sagt anbefaler vi å ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om sikkerhet oppleves som vanskelig, eller dere ikke vet hvor dere skal starte. Vi kan også hjelpe dere som allerede har sikkerhetssystemer, men ikke testet det enda.

Som vi sier: – Få kjøper en bil uten å prøvekjøre den, men mange kjøper sikkerhet uten å vite om det er sikkert.

Kanskje på tide å teste det?

Les også: Hvordan sikre deg mot phishing