Apple sjef og forkjemper for personvern, Tim Cook holdt en lidenskapelig tale hvor han etterspurte en ny lovgivning om et digitalt personvern i USA. På en personvern konferanse i Brussel, sa Cook at den nye teknologien har resultert i et data-industrielt kompleks hvor personlig informasjon blir brukt mot oss som et våpen med militær presisjon, på en måte som ikke bare berører individer men hele deler av samfunnet.

Coherent - Severin W. Gulowsen

“Plattformer og algoritmer som lovte å forbedre livene våre, kan faktisk forstørre de verste menneskelige tendensene,” sa Cook. “Useriøse aktører og til og med myndigheter har tatt nytte av tilliten til brukerne for å utdype divisjoner, fremkalle vold og faktisk undergrave vår delte mening om hva som faktisk er sant og hva som er falskt. Denne krisen er reell. Den er ikke innbilt, overdrevet eller gal.”

Selv om Cook ikke spesifiserte, er det klart at han refererte til nylige hendelser som Cambridge Analytica skandalen, og pågående debatt om politiske rettede markedsføringskampanjer. Han nevnte ingen selskaper med navn, men brukte muligheten til å gjenta Apple sin forpliktelse til individets personvern.

 

Hyller EU og GDPR

Cook hyllet EU`s «suksessfulle integrering» av personvernloven GDPR, og sa «nå er det tid for resten av verden, å følge deres ledelse. Vi hos Apple gir full støtte til en omfattende føderal personvern lovgivning.

Han definerte fire viktige områder som bør omdannes til lov: Retten til å ha personlig informasjon minimert; retten for at bruker vet hva slags informasjon som blir lagret; retten til å ha adgang til dataene; og retten til at dataene blir lagret og oppbevart sikkert.

Cook har uttalt seg om personvern rettigheter tidligere, og har gjentatte ganger bedt om strengere reguleringer. Dette har han mottatt kritikk for, da flere mener en slik lovgivning vil være en hindring for innovasjon. Han tok opp denne kritikken i talen sin, og sa «denne holdningen er ikke bare feil, den er ødeleggende.»

 

Bruker Twitter for alt det er verdt

«Teknologiens potensial er og må alltid være forankret i den troen folk har i det.» Han fulgte så opp med en tweet «Alt kokes ned til et fundamentalt spørsmål: Hvilken verden vil vi leve i?»